Tips en adviezen: Wat is het hand voet syndroom en hoe te voorkomen?

Het hand-voetsyndroom (HVS) is een bijwerking van sommige vormen van kankertherapie, zoals chemotherapie en gerichte therapie. Het wordt gekenmerkt door roodheid, zwelling, pijn, branderigheid en soms kloven en/of blaarvorming op de handpalmen en voetzolen. Het kan de kwaliteit van leven van patiënten aanzienlijk verminderen en kan leiden tot onderbrekingen of dosisvermindering van de behandeling.

Het HVS is een veelvoorkomende bijwerking van kankertherapie, vooral bij de behandeling van kanker met chemotherapie en gerichte therapie. De incidentie varieert echter sterk, afhankelijk van het type en dosis van de medicatie die wordt gebruikt. Bij sommige patiënten treedt het HVS niet op, terwijl het bij anderen ernstig kan zijn.

Bij welke producten: het HVS wordt meestal geassocieerd met de behandeling van kanker met chemotherapie en gerichte therapie. Geneesmiddelen die het HVS kunnen veroorzaken zijn onder andere capecitabine, doxorubicine, epirubicine, 5-fluorouracil, sorafenib, sunitinib en vemurafenib. Het kan ook worden veroorzaakt door combinaties van deze medicijnen.

Klachten van de patiënten

De symptomen van het HVS kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen onder andere zijn:

 • Roodheid en zwelling van de handpalmen en/of voetzolen

 • Pijn en gevoeligheid in de handen en/of voeten

 • Brandend gevoel in de handen en/of voeten

 • Jeuk of gevoeligheid van de huid op de handen en/of voeten

 • Kloven in handenpalmen en/of voetzolen

 • Blaarvorming op de handpalmen en/of voetzolen

 • Loslaten van de huid op de handpalmen en/of voetzolen

Tips en adviezen om het hand-voetsyndroom te voorkomen

 1. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van crèmes met een hoge dosis Ureum kan helpen bij het voorkomen en behandelen van het hand-voetsyndroom. Ureum is een stof die van nature in de huid voorkomt en helpt bij het vasthouden van vocht. Het verhoogt het watergehalte in de huid en bevordert de hydratatie en genezing van de beschadigde huid. Het S Care gamma van Ocare Pharma biedt een speciale crème aan, genaamd HF crème, die is ontworpen om het hand-voetsyndroom te voorkomen en te behandelen. De HF crème van Ocare Pharma bevat een hoge dosis Ureum (15%) en is verrijkt met andere hydraterende en verzachtende ingrediënten van plantaardige oorsprong zoals Jojoba olie en Plantsil technologie. De crème is speciaal ontworpen om de huid te hydrateren en te beschermen tegen irritatie en ontsteking. Het is geschikt voor alle huidtypes en kan veilig gebruikt worden door patiënten die chemotherapie of gerichte therapie ondergaan.

 2. Vermijd overmatige druk en wrijving op de handpalmen en voetzolen. Draag comfortabele schoenen en handschoenen en vermijd activiteiten die de handen en voeten overmatig belasten.

 3. Houd de handen en voeten schoon en droog. Was ze regelmatig met milde hydraterende zeep. Ocare Pharma heeft in haar gamma G Care Neutral Liquid Soap, die specifiek ontworpen is om de huid van patiënten die behandeld worden met kankertherapie zacht te reinigen en te hydrateren. Droog na het wassen de handen en voeten grondig af, vooral tussen de tenen en vingers.

 4.  Vermijd extreme temperaturen, zoals hete baden en douches, en koude temperaturen, zoals ijsbaden en ijszakken.

 5. Neem regelmatig rustpauzes om de handen en voeten te ontlasten en te voorkomen dat ze overbelast raken.

Het is belangrijk om uw symptomen te bespreken met uw zorgverlener en samen te werken aan een behandelplan dat het best bij u past.