Tips en adviezen over haarproblemen bij kankertherapie

Haarproblemen zijn een veelvoorkomende bijwerking van chemotherapie en hormonale therapie bij patiënten met kanker. In dit artikel bespreken we wat haarverlies precies inhoudt, hoe vaak het voorkomt en wat voor invloed het heeft op patiënten.

Haarverlies bij chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling voor kanker waarbij geneesmiddelen worden gebruikt om de kankercellen te doden. Helaas beschadigen deze geneesmiddelen ook gezonde cellen, waaronder de haarcellen. Hierdoor kan haarverlies optreden, niet alleen op het hoofd maar ook op andere delen van het lichaam zoals wenkbrauwen, wimpers en baard.

Haarverlies begint meestal binnen 2-4 weken na de start van de behandeling en kan variëren van lichte haaruitval tot volledig haarverlies. Het haarverlies is meestal tijdelijk. De haren beginnen weer te groeien zodra de behandeling is gestopt. De nieuwe haargroei kan echter anders zijn dan het oorspronkelijke haar, bijvoorbeeld dunner of grijzer.

Haarverlies bij hormonale therapie

Hormonale therapie is een behandeling voor kanker waarbij hormonen worden gebruikt om de groei van kankercellen te blokkeren. Hormonale therapie kan ook haarverlies veroorzaken, maar dit is minder gebruikelijk dan bij chemotherapie. Het haarverlies bij hormonale therapie kan optreden als gevolg van veranderingen in de hormoonbalans van het lichaam.

Klachten en invloed op patiënten

Haarverlies kan een grote impact hebben op het psychologische welzijn van patiënten. Het kan leiden tot gevoelens van angst, verdriet, depressie en een lage eigenwaarde. Patiënten kunnen zich ongemakkelijk voelen bij het tonen van hun kale hoofd aan anderen en hebben vaak behoefte aan hoofdbedekking zoals een pruik, sjaal of muts.

Het is belangrijk om te onthouden dat haarverlies tijdelijk is en dat het haar meestal weer begint te groeien na de behandeling. Het kan echter enige tijd duren voordat het haar weer op zijn oorspronkelijke lengte is en er kan een verschil zijn in haardikte en textuur. Daarom is het belangrijk dat patiënten de nodige ondersteuning krijgen om zich te helpen aanpassen aan de veranderingen in hun uiterlijk.


Hieronder vindt u enkele tips en adviezen over hoe u uw haar kunt verzorgen tijdens deze therapieën.

  1. Hoofdhuidkoeling: Hoofdhuidkoeling kan worden gebruikt om haaruitval te verminderen, vooral bij behandelingen met taxanen als chemotherapie. Er zijn wel contra-indicaties zoals bepaalde bloedziektes, volledige hersenbestraling.

  2. Houd uw wenkbrauwen en wimpers netjes bij: Hoewel hoofdhaar vaak uitvalt, vallen wimpers en wenkbrauwen niet altijd uit. Het is daarom belangrijk om ze regelmatig bij te knippen om een normale uitstraling te behouden.

  3. Was het haar regelmatig: Was het haar om de 2 tot 4 dagen met een milde shampoo. Kies voor een shampoo met een licht zure pH en vrij van kleurstoffen en parabenen. Gebruik eventueel ook een conditioner. Het is ook belangrijk om te vermelden dat er speciale shampoos beschikbaar zijn, specifiek ontworpen om haren en hoofdhuid te beschermen tijdens kankertherapieën. Ocare Pharma heeft bijvoorbeeld een shampoo in het G care gamma die speciaal is ontworpen voor dit doel. Deze shampoo bevat o.a. Aloe Vera, Arganolie en Panthenol: dit geeft meer glans, meer hydratatie en minder broze haren. De zachte formule maakt de shampoo zeer geschikt is voor de gevoelige hoofdhuid en bevat geen agressieve chemicaliën die het haar verder kunnen beschadigen.

  4. Spoel de shampoo goed uit het haar: Gebruik eventueel vervolgens een zachte conditioner. Spoel dan ook de conditioner af en droog het haar voorzichtig af met een zachte handdoek. Wrijf niet te hard over de hoofdhuid om verdere irritatie te voorkomen.

  5. Bescherm de hoofdhuid tegen de zon: Bescherm de hoofdhuid tegen de zon door een hoed of sjaal te dragen.

  6. Gebruik een statijnen of zijden kussenhoes. Slapen op een satijnen of zijden kussenhoes kan helpen om haarbreuk te verminderen.

  7. Gebruik een zachte haarborstel: Kies voor een zachte haarborstel en borstel het haar voorzichtig om verdere irritatie van hoofdhuid en haar te voorkomen.

  8. Vermijd haarproducten en stylintools zoals haarlak, haarkleurstoffen, permanent- middelen, haarklemmen of haarelastieken. Vermijd ook het gebruik van haardrogers, krultangen en stijltangen.

  9. Geen gebruik van zwemmutsen; Het dragen van een zwemmuts kan leiden tot extra druk op de hoofdhuid en de uitval van haar bevorderen.

Kankerbehandelingen kunnen een uitdaging zijn, maar door deze tips en adviezen te volgen, kunt u uw haar zo gezond mogelijk houden tijdens de behandeling.